De Toller

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller)

De kleinste soort Retriever. Een leuke pittige hond die zijn oorsprong vindt in de gelijknamige Canadese provincie. Een jachthond die vóór en ná het “schot” aan het werk moet; Eerst om de eenden te zoeken in het riet en de lucht in te jagen. Daarna om het uit-de-lucht-geschotene op te halen (retrieven). In Canada en midden-Europa (onze teefjes komen o.a. uit Tsjechië) mag alleen gefokt worden met ouders die een jachtcertificaat hebben behaald. Tegenwoordig ziet men de veelzijdigheid van dit intelligente ras en wordt nagenoeg elke hondensport er mee beoefend. Vanwege deze actieve aanleg is het belangrijk om een Toller aan het werk te houden. Met een paar keer per dag een blokje om doe je hem tekort en krijg je een ongelukkig hondje in huis. Daarentegen geeft voldoende fysieke en mentale uitdaging voor hem juist voldoening en krijg je een relaxed en tevreden metgezel, die je makkelijk overal mee naar toe kunt nemen.

Onze motivatie;
Als liefhebber van honden was ons oog al een aantal keer gevallen op dit intelligente en veelzijdige ras. Wij fokken al jaren sociale huishonden. Dit opkomende, maar (nog) niet-populaire ras is geschikt als gezinshond, maar dan moet er wél mee “gewerkt” worden. En dat is waar wij voor gaan! Geweldig om te zien dat je na de puppy- en vervolg cursussen zo’n band kan opbouwen dat je samen een eenheid bent! Om dit te onderhouden bezoeken de volwassen honden nog regelmatig de hondenschool en beoefenen ze allemaal een sport waar ze het meest plezier aan beleven,“detectie speuren” of “canicross”. Uiteraard gaan ze allemaal mee met onze dagelijkse wandelingen en zwemmen ze regelmatig in de Overijsselse Vecht. Op onze facebookpagina zijn veel filmpjes te vinden van onze honden.

MAXCELLENT Toller
Met het oog op het fokken hebben wij Tollers uit verschillende landen/bloedlijnen in huis gehaald, waarbij naast uiterlijk en karakter ook sterk op gezondheid is geselecteerd bij de voorouders. Onze eigen fokteefjes en dekreu worden ieder jaar getest op algehele gezondheid. Ze zijn ter goedkeuring voor de fokkerij ook officieel gecheckt en hebben allemaal ze de hoogst haalbare kwalificatie HD-A en zeer gunstige uitslagen in de bloedtesten Prcd-PRA en CEA/CH! De Maxcellent pups worden uiteraard ook gecontroleerd op algehele gezondheid, geënt en iedere twee weken ontwormd. Zelfs als er maar een kleine aanwijzing in de lijn zou zijn van een genetisch overdraagbare ziekte, worden de betreffende pups hiervoor officieel getest. Kijk op pagina ALGEMEEN voor meer informatie, koopcontract en garantiebepalingen.