Maxcellent Informatiemap
Eetschema:
- vanaf 8 weken: (4 porties brokken per dag)
1 "versdag" per week (verdeeld over 4 porties). - vanaf 4 maanden: (3 porties brokken per dag)
1 "versdag" per week (verdeeld over 3 porties). - vanaf 7 maanden: (2 porties brokken per dag)
1 "versdag" per week (verdeeld over 2 porties). - vanaf 10 maanden (2 porties brokken per dag)(volwassen voer))
1 "versdag" per week (verdeeld over 2 porties).
Voeding:
De eerste 4 weken van hun leven krijgen pups moedermelk. Daarna gaan we over op rauw vers vlees, aangevuld met geitenmelk. Vanaf de leeftijd van 6 weken krijgen ze puppybrokjes aangeboden van ons eigen merk MAXCELLENT natural dog food (zie bijlage voedingsadvies onderaan). Dit kunnen ze blijven eten tot ze 6-9 maanden oud zijn. Met het ophalen van de pup wordt ditzelfde voer meegegeven zodat omschakelen naar een ander merk niet nodig is. Wel zo handig, want alle indrukwekkende veranderingen zoals een nieuwe omgeving, slaapplek, baasjes, geluiden, etc., kan al voldoende reden zijn om de darmpjes iets van streek te maken.
De hoeveelheid "vers" (kvv) is in gewicht 230% t.o.v. de brokken (bijv. een hond die op een dag 500 gr. brokken eet, krijgt 1150 gr. "vers". Voor “vers” gebruikt Maxcellent-kennel diepvriesproducten. Natuurlijk laten ontdooien, dus zonder magnetron o.i.d. Zo blijven de noodzakelijke bacteriën aanwezig om de darmflora te activeren.
Bij “vers” kan ook wekelijks een rauw ei (inclusief schaal) worden toegevoegd.
Een opgroeiende hond krijgt zoveel hij per voeding nét op kan. Teveel ineens in z’n bak gooien kan ontmoedigend werken. Een iets te stevige pup is geen probleem. Als dit ongemakkelijk (te vet) wordt de hoeveelheid uiteraard verminderen. Gebruik de richtlijn op de verpakking van de voederfabrikant, waarbij je voor een volwassen teef ongeveer 55 kg. kan aanhouden en een reu 65 kg. Volwassen honden droog houden, zodat ze actiever blijven. Een handig hulpmiddel is onderstaand schema;
Weegt je pup 8 kg, dan kun je hem ongeveer 25 gram voeding per kg hond, per dag geven = 200 gram.
200 gram verdeeld over 4 maaltijden = 50 gram per maaltijd.
Onze ervaring is dat pupkopers meestal meer geven. Een beetje is o.k., maar check of dit wel verstandig is.
Van teveel voeding geven wordt de pup op latere leeftijd niet groter! Uit een voldoende portie brokken haalt de pup alle noodzakelijke voedingstoffen. Het overtollige wordt uitgepoept. Je krijgt er dus alleen maar meer ontlasting van en het is ongemakkelijk voor de hond. Tegenover een hoeveelheid brokken staat in verhouding ook een hoeveelheid water. Bij teveel brokken plast de hond veel meer dan gebruikelijk. Zeker in de pupfase wordt het hierdoor lastig om hem/haar zindelijk te krijgen.
Aantal gram Maxcellent natural dog food per kg lichaamsgewicht per dag
Gewicht van de hond |
Pups tot halfwas |
Halfwas tot volwassen |
Volwassen hond |
Drachtige, zogende |
1 tot 5 kg |
42 tot 31 gram |
31 tot 20 gram |
20 gram |
2 - 4 keer daags |
5 tot 10 kg |
32 tot 23 gram |
23 tot 15 gram |
15 gram |
|
10 tot 20 kg |
26 tot 19 gram |
19 tot 12 gram |
12 gram |
|
20 tot 30 kg |
23 tot 17 gram |
17 tot 11 gram |
11 gram |
|
30 tot 40 kg |
22 tot 16 gram |
16 tot 10 gram |
10 gram |
|
40 tot 50 kg |
|
15 tot 9 gram |
9 gram |
|
50 tot 90 kg |
|
8 gram |
|
Mijn pup eet slecht. Wat kan ik hieraan doen?
Het klinkt gek, maar dit wordt vaak veroorzaakt door de mens. Die wil graag dat de hond goed (lees:veel) eet. Lukt dit eventjes niet, dan gooit men de trukendoos open en begint de variatie om de hond toch te laten eten. HIER gaat het dan fout!!! De hond is dan geen slechte, maar een (onbewust) slimme eter. Hij krijgt voortaan alleen maar lekker eten omdat hij zogenaamd bekend staat als "moeilijke eter". Wij hanteren een strikte eetregel: Als het eten na 15 minuten niet is aangeraakt, halen we dit weg en krijgt hij dit zelfde portie bij de volgende voedingsronde weer. Lekkerder maken doen we dus niet. Dit levert op lange termijn meer eetproblemen op.
Overige verzorging:
Bij de fokker zijn ze ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken. Tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand ontwormen. Daarna 4 x per jaar. Pipetje in de nek tegen vlooien en teken: ook 4 x per jaar. Was je hond niet vaker dan 4 x per jaar (een week voor de ontworming en anti vlo- en teek-behandeling) met groene zeep of goede hondenshampoo. 1 x per week borstelen is voldoende. In de rui-periode 2 x per week.
vaccinatie: Dit is bij de fokker gebeurd op de leeftijd van 6 weken. Van de pupkoper wordt verwacht het schema aan te houden en met 9 en 12 weken zelf de dierenarts te bezoeken en hun advies op te volgen.
Beweging:
Een opgroeiende pup van een groot ras mag geen lange wandelingen maken. Een goede richtlijn is 7 minuten per maandleeftijd per dag. Voorbeeld: een jonge hond van 6 maanden oud maximaal 40 min. wandelen verdeeld over de dag. Geen spelletjes waarbij de hond zijwaartse bewegingen moet maken en niet naast de fiets laten lopen onder 12 maanden. NOOIT op een trampoline o.i.d.!
Opvoeding:
Maxcellent pups hebben de eerste weken in alle rust doorgebracht met alle aandacht van de moederhond en fokker. Vanaf de leeftijd van 4 weken maakten ze steeds meer kennis met omstandigheden buiten de werpkist. Dit alles nog steeds in een veilige en directe omgeving van de geboorteplek voor een goede socialisatiebasis. Onderlinge hiërarchische stoeipartijtjes, kennismaking met andere volwassen honden dan hun moeder, de huiskat en onze kippen. Ze werden geaaid door kinderen, raakten gewend aan huiselijke beelden en geluid van de TV, radio en de stofzuiger. Er is zelfs gewerkt aan het begin van zindelijk-vrij maken in de daarvoor bestemde zaagselbak.
En hoe nu verder?
Vanaf 8 weken gaat de pup de “echte wereld” verkennen en jullie mogen hem / haar hierin begeleiden. Zoals vaak, geldt ook hier dat de juiste balans het beste is. Hij / zij moet van alles meemaken. Niet te snel, maar ook weer niet te voorzichtig. Houdt wel rekening met het feit dat jullie pup eigenlijk nog een baby is en in het begin behoefte heeft aan veel rust en slaap.
Honden en kinderen (bron FreedoG)
Schattig he? Dat plaatje van je kinderen in de hondenmand. Lobbes vind ook alles goed! Echt, we doen het allemaal hoor maar wist je dat ook veel incidenten thuis plaatsvinden?
Het is heel belangrijk om een kind goed te onderwijzen in het gedrag van een hond, OOK als je zelf geen honden hebt. Dit kan al op een hele jonge leeftijd. Leer je kinderen niet zomaar op een vreemde hond af te stappen (omdat hij er zo lief uit ziet) maar leg uit dat ze eerst aan de eigenaar moeten vragen of dit ook mag. Niet iedere hond is namelijk gediend van graaiende handjes, en hoewel kinderen zich vaak van geen kwaad bewust zijn kan het lelijk uit de hand lopen. Leer een kind nooit zomaar een loslopende hond te benaderen. Dat hij los loopt is namelijk geen enkele garantie dat de hond ook daadwerkelijk sociaal is naar (kleine) kinderen. Leer ze om vooral niet in paniek te raken, en bijvoorbeeld te gaan gillen. Een hond kan dit als enthousiasme oppikken, en zelf gaan springen en blaffen omdat hij wil spelen, maar ook als agressie waardoor hij in de verdediging schiet. Het beste is om aan te geven dat ze een loslopende hond op straat, gewoon moeten negeren. Een hond toont meestal weinig interesse in iets wat niet expliciet hun aandacht trekt.
In de huiskamer is het natuurlijk simpel: niet aan oren en staart trekken, niet op de hond staan enz. Toch blijkt het voornamelijk met kleine kinderen nog een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Honden laat je daarom NOOIT alleen met kleine kinderen en spelen doe je onder toezicht. We adviseren om een duidelijke grens af te bakeren, en een kindvrije zone voor de hond te creëren waar het dier zich terug kan trekken. Leg je kind uit dat wanneer “Bello” in zijn mand gaat liggen, hij rust wil en het klaar is met spelen. Bovenal: lees de lichaamstaal van je hond. Honden geven vaak al verschillende (soms kleine) waarschuwingen af voor ze uitvallen. Op straat is dit anders omdat de bedreiging dan “ineens” daar is en ze snel moeten reageren, maar in de huiskamer wordt het vaak opgebouwd. Laat je kinderen duidelijk weten dat er grenzen zijn. “Nee, Bello vind het niet leuk dat je aan zijn staart trekt, want dat doet pijn” en “hondjes kunnen niet zeggen dat ze iets niet leuk vinden, dan gaan ze bijten”. Echt, peuters en kleuters begrijpen al meer dan menigeen denkt, en jong geleerd is oud gedaan.
Uitlaten? FreedoG adviseert een leeftijdsgrens van 16 jaar. Dat lijkt overdreven, maar het is gebleken dat wanneer jonge kinderen in de problemen komen met een hond, ze nog niet het verantwoordelijkheidsgevoel hebben om juist en adequaat te handelen. Dat moet je als ouder ook niet van een kind verlangen: het is immers nog geen volwassene. Veel kinderen lopen met honden die door hun grootte, kracht of karakter niet geschikt zijn om met een “ondergeschikte” te lopen. Ja, want wanneer een hond door heeft dat hij zelf eigenlijk de baas is daalt je kind automatisch een plekje in de rangorde. Hoe vaak zien we geen jong kind de straat door getrokken worden omdat “fikkie” ineens een kat ziet? Er zijn gewoonweg te veel risico’s voor zowel hond als kind verbonden aan een uitlaat tripje. Uitlaten is leuk, en absoluut goed om je kinderen bij te brengen, maar ALTIJD onder begeleiding van een volwassene.
Het opgroeien met honden is op meerdere fronten geweldig. Het is niet alleen goed voor het opbouwen van weerstand, er is zelfs gebleken dat kinderen die met dieren opgroeien minder vatbaar zijn voor allergieën. Kinderen die met honden opgroeien leren vaak op jonge leeftijd al verantwoordelijkheid, het zorgen voor een ander, en het sociaal omgaan met anderen. Daarnaast bieden honden vaak troost in verdrietige of angstige tijden. Kortom: je kind opvoeden met een hond is niets mis mee, maar doe het verantwoordelijk!
Bijlage: Voedingsadvies
Als ervaren fokkers van honden, weten we dat voeding heel belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van de hond. Omdat je het beste voor je huisgenoot wilt, koop je de duurste premiummerken. Inmiddels weten we dat dit duurste zeker niet altijd het beste is. Vele soorten voeders hebben ruimschoots de kans gehad om ons te laten zien wat men beloofde. Na verloop van tijd liet ieder merk een nadeel zien, variërend van een slechte vacht, allergische reacties, terugval in gewicht tot maag- en darmproblemen.
Na een lange zoektocht hebben wij bewust gekozen voor een geperste brok met veel vlees op natuurlijke basis die voldoet aan onze wensen. Wij hebben onze ideeën kenbaar gemaakt bij een voedingsfabrikant en laten sinds 2012 ons eigen voer op natuurlijke basis produceren; MAXCELLENT Natural Dog Food. Een uitgebalanceerde voeding die bijdraagt aan een gezonde huid, glanzende vacht en vitaliteit. Wij combineren dit eenmaal per week met “vers vlees” om een gezonde darmflora te stimuleren die de natuurlijke weerstand ondersteunt. Sinds wij zijn overgeschakeld op deze wijze van voeren hebben we minder gezondheidsproblemen. Onze honden, van klein tot groot en van pup tot senior, zien er beter uit dan ooit. Inmiddels heeft al een aantal fokkers ervaring opgedaan met onze brokken en ook zíj zijn uitermate tevreden. Wilt je dit ook voor uw huisdier? Neem gerust contact met ons op.
MAXCELLENT Premium Excellent (brok volwassen) 10 kg € 26,50 20 kg € 49,75 30 kg € 74,50
MAXCELLENT Premium Puppy Excellent (brok pups) 10 kg € 27,40 20 kg € 52,50 30 kg € 77,50
De aangegeven prijzen zijn incl. btw. Bestelling graag via Mail, SMS, whatsApp of per telefoon.
Deze producten zijn bij ons af te halen tegen contante betaling.
Wij bezorgen bestellingen per 30 kg aan huis binnen Nederland.
De verzendkosten zijn € 10,82.
Wat is het voordeel van een geperste brok?
Meestal worden plantaardige eiwitten verwerkt in plaats van DIERLIJKE. Wij zijn ervan overtuigd dat DIERLIJKE eiwitten noodzakelijk zijn voor carnivoren! Daarnaast wordt vaak een geëxtrudeerde of krokante brok gebruikt. Deze brok wordt bij verwerking tot boven de 100°C verhit, waarbij door het kookproces helaas veel voedingsstoffen en essentiële vetten verloren gaan. Deze bestanddelen zitten voor de verwerking dus wel in de brok, zodat dit ook op de verpakking staat, maar is niet in het eindproduct in dezelfde hoeveelheid aanwezig. Wij zien liever een brok die zonder schadelijke temperatuursverhoging (koud) wordt geperst. De geperste brok heeft ook als voordeel dat de brok uiteen valt in de maag. Hierdoor is de maagbelasting minder groot en wordt het risico op een maagtorsie verkleind. Dit maakt de brok zeer geschikt voor actieve honden. Het volume van de brok is minder omdat er geen lucht in de brokken zit en de voedingstoffen bij elkaar geperst zijn. De brok neemt minder ruimte in beslag, zowel in de verpakking als in de maag. Bovendien combineert een geperste brok beter met vers vlees dan een krokante brok.
Onze zoektocht naar een gezonde brok, heeft ertoe geleid dat wij sinds 2012 ook producent zijn van een goed hondenvoer op natuurlijke basis; MAXCELLENT Natural Dog Food. We hebben ruim de tijd genomen en in onze pilot grote en kleine honden laten eten. Naast onze eigen roedelhonden die veel buiten zijn, hebben ook inactieve huis- en kennelhonden deze brok uitgeprobeerd. Tot ieders tevredenheid!
De verbetering zit in het geheel;
- Hogere energiewaarde en verteerbaarheid. Er wordt per maaltijd minder aangeboden. Hierdoor:
minder ontlasting, minder kans op een maagtorsie en goedkoper
- Veel vlees (35%)
- Hoogwaardige ingrediënten Omega 3 & 6 vetzuren
- Prebiotica F.O.S.
- geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen
Het voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen en hebben een permanente kwaliteit, die elke controle met glans doorstaat (GMP+ en IFS- certificaat).
Een opkomende trend bij bestaande merken is om specifiek voer per ras aan te bieden. Het zal je niet verbazen dat dit precies de rassen zijn die in de top 10 staan van de meest voorkomende rassen. Pure marketing dus. “Back to nature” leert ons dat het darmstelsel van een wolf, vos, coyote en hyena nagenoeg identiek is aan die van de hond met dezelfde ingrediënten behoeften. Onze theorie is dan ook dat de stofwisseling van een Mastiff hetzelfde is als van een Dwergpoedel. Een grote hond eet niet anders, maar meer. Deze gedachte is wetenschappelijk bevestigd.
Wij raden je aan om met specifieke vragen telefonisch (06 - 422 604 04) of per e-mail contact op te nemen. Wellicht kunnen wij je helpen bij vragen over voeding, zoals “combineren met VERS voer, hoe moet dat?” of “mijn hond eet slecht. Wat moet ik doen?”. Natuurlijk is het altijd raadzaam om met een medisch probleem van jouw hond de dierenarts te bezoeken, maar zorg er eerst voor dat de voeding (en de combinatie met VERS voer) in orde is. Onze ervaring is dat dit effectiever is dan direct over te gaan op medicinaal voer van de dierenarts. Bovendien scheelt dit ongeveer de helft aan kosten!